Bewindvoerder, maar wat doe je dan precies?

Ja, probeer hier maar eens antwoord op te geven tijdens een verjaardag of als je gezellig in de kroeg staat. Vooral als dat woordje precies er ook nog bij wordt gezegd.

Wat doet een bewindvoerder precies?

Vol enthousiasme gooi ik me dan in een antwoord; dat ik de financiële administratie overneem, dat ik een budgetplan maak, dat ik toeslagen aanvraag, dat ik contactpersoon ben voor de schuldeisers, dat er gespaard wordt, dat ik belastingaangiftes doe, dat ik ook ‘nee’ moet zeggen als er wordt gevraagd of er ergens extra geld voor is.

En nu ik dit opschrijf bedenk ik me (als ik gezellig in de kroeg sta), klinkt dit saai?

Huh… maar waarom doe je het dan als je het saai vindt?
Nou, omdat het mensen zijn die ik kan helpen, en juist dat contact met hen maakt het super leuk!
Dat we naar aanleiding van het budgetplan een doel gaan stellen, dat we dat gewoon samen gaan halen. Met vallen en opstaan.
En dat het ook heerlijk is om een foto via de app te krijgen om te zien dat kind een jarig is, waar nu wel slingers hangen, kaarsjes worden uitgeblazen en er een kado is.
Dat ik hoor dat de deur nu wel open wordt gedaan voor bezoek, omdat ze niet bang meer zijn dat het schuldeisers zijn.
Dat ik af en toe recepten krijg van twee buurvrouwen die samen wekelijks koken. Niet alleen om zo kosten te besparen, maar ook omdat het veel gezelliger is en je er creatiever van wordt.

Ik bedenk me waar ik het voor doe; iedere keer realiseer ik me dat ik veel meer doe dan wat Rechtspraak van me verwacht. En vele bewindvoerders met mij! Dat maakt het werk boeiend, leuk, nuttig maar bovenal … dat is waar een klant van gaat groeien. Die ontwikkeling is zo mooi om te zien. ( vaak dan he…. 😉

Van de menselijke kant met betrekking tot bewindvoering hoor en lees je weinig. Daarom ga ik mezelf een doel stellen;

Ik ga maandelijks een blog schrijven over de menselijke kant van de bewindvoerder.
Met onderwerpen en anekdotes waar ik zelf gelukkig van word, van ga groeien, wat mij een betere en leukere bewindvoerder maakt. Maar ook een beter mens.
Ik ga dit een jaar doen, zien wat het mij brengt, een eerlijk verhaal. Het lijkt me geweldig dat als je iets herkend in mijn verhaal dat je dit deelt met je vrienden en familie.

Door: Beschermingsbewind NHN in Alkmaar